Att leva och köra bil i Marocko

Marocko är ett land fullt av motsägelser, som de flesta utvecklingsländerna. I trafiken konkurrerar de senaste modellerna från Stuttgart med hästvagnar, eselkjerrer och lastbilar och truckar av obestämd ursprung och årgång. Och ibland resten av oss med mer konventionella fordon. Så att hyra en bil och köra din egen bil i landet kan ofta vara en utmaning. Det är fördelaktigt att boka en hyrbil från ett företag på nätet innan man kommer till landet.

För att hålla oss lite till trafiken, vilket är ganska överväldigande när du först kommer till Casablanca, blir vi ständigt förvånad över hur många “Petit Taxi”, som kan skjutas ihop på varje bana. Även om det är märkt för 3 fält, kan du ofta se 4 och 5 bilar i bredd! Detta ger dig som förare bestämda utmaningar.

En petit Taxi är oftast en lokalt producerad Fiat Uno Diesel med fyra dörrar eller Peugeot 205 diesel, och i båda fallen rött, och med fast sköld av trä som gör det omöjligt att köra till vänster, och av samma anledning våldsamma obehöriga vänstersvängar, ofta med intressanta olyckor och animerade diskussioner att följa. Du lägger inte mycket fokus på trafiken, särskilt fotgängare som ännu inte är välsignade med sådan lyx, även i Casablanca med uppskattningsvis 6 miljoner invånare. Du måste vara en bra förare att ta hand om din bil i trafiken!

Petit drosjer, Casablanca
Petit drosjer, Casablanca


Marocko är ett av de fyra Maghrebländer om man räknar Libyen. Det har en befolkning på ca. 30 miljoner, varav mer än hälften är analfabeter. Inofficiella statistik visar att mer än 70% är analfabeter. BNP per capita är US $ 3600 mot Algeriet USD 4700 (eller US $ 23 800 i Danmark). Hur som helst, kommer du att hitta en parabolantenn på även de minsta studentrum, och antalet GSM-abonnenter har överstigit 3,5 miljoner vid utgången av 2001, jämfört med drygt 100.000 under 1998. Det måste sägas att mer än 90% av dessa är förbetalda abonnemang, som förmodligen aldrig kommer att förnyas, men det är väl ansedda att äga en mobiltelefon, även om den inte kan användas för något.

Västsahara är inte accepterat av Marocko. Denna bit av öknen är officiellt en del av Marocko, och skulle en resa till Mauretanien kommer man inte att passera några gränser på vägen. I utkanten av Casablanca är ett tecken på Laayone 1250 km och 1750 km Dakhla. Dakhla är mest känd för sina stora fångster av bläckfisk som sänds ut från fartyg via Agadir. Du bör vara noga med att inte köra din hyrbil i detta område.

Oukaimeden
Oukaimeden
Många människor besöker Marocko som ett slags test länder för att testa sin fyrhjulsdrift bil genom Afrika eller som ett eldprov för om de vill resa i den muslimska världen. För Marocko är mer ett arabiskt land än ett afrikanskt land. Behöver du hyrbil finns det många företag som erbjuder utmärkta fyrhjulsdrivna hyrbilar i landet.

Andra fascineras av den otroliga naturliga skönheten i Rif-bergen, med början vid Gibraltarsundet och sedan gå över Atlasbergen, som kulminerade i Toubkal Massif på nästan 4200 meter. Här kan du njuta av slalåm i januari och februari, och även om det inte är europeisk standard så har du åtminstone har du åkt skidor på den afrikanska kontinenten. Här är det viktigt att ha en bil med bra däck!

Resan med hyrbil från Tanger till Casablanca, som mestadels består av fin motorväg, avslöjar de finaste vita sandstränder större delen av vägen, och detta fortsätter tills Agadir och bara i vissa delar avbryts av vackra klippformationer. I nlandet finns det gott om möjligheter att ta en avstickare från vägen och prata  med den vänliga lokalbefolkningen, även om all kommunikation ofta börjar genom att tigga om pengar. Kanske en fel i uppfostran, “ser du en främling, be omedelbart om pengar.” Det är viktigt att komma ut ur bilen och ta ett stopp ibland.

Marrakech är naturligtvis en historia i sig själv. Här har alla rika fransmän när det gäller varma vintrar naturligtvis hans vinterpalats kvar, som flera andra rika amerikaner och brittiska sjöofficerare. Klimatet är nästan outhärdligt från juni till september med dagstemperaturer runt 40-45 grader och mycket torrt, men en fin kontrast till de varma och fuktiga kuststäder under vintermånaderna. Om du vågar ut på vägarna i sommar hetta, bör du kontrollera att du har en gedigen bil som tål hög värme och har bra däck och bra luftkonditionering!
Dessutom är staden givetvis känd för sin omfattande medina och inte minst Jester Jemaa el Fna, där cobra ormar stiga till visslan ljuder och apor samlar mynt för historieberättare och fakirer. På kvällen förvandlas stället till ett stort kök rökning av bås som erbjuder många intressanta rätter. Mycket intressant alla tillsammans. Du hittar enstaka skoter som körs inne i folkmassan, men försök att inte komma in hit med en hyrbil!

Djemaa el Fna, Marrakech
Djemaa el Fna, Marrakech

Om du kör söderut, kan du välja två bergspass. Tiz’n Tichka på väg till Ouarzazate eller Tiz’n Test på väg till Taroudannt och Agadir. Den tidigare (över 1800 meter) är en trevlig promenad om du vill köra över berget på snabba asfaltvägar. Precis innan Ouarzazate kommer du till Ait Benhaddou, en öken palats som ägs av Glaoui bröderna, som styrde detta område för korstågen. Mycket trevligt, speciellt strax före solnedgången, där jordfärger glöder och ger fantastiska motiver.

Lycka till med att köra i Marocko. Du har stora möjligheter att få tag på en prisvärd hyrbil för resan.

This entry was posted in Siste nytt. Bookmark the permalink.